2013. április 28., vasárnap

Yamaha csoda

A „Szent barlang”-ba nem szoktam senkit beengedni, de néha esik kivétel. Megesett ez nemrégiben is, gyerekkori barátomnak kerestünk egy régi fűnyíró motort, valami bütyköléshez kellet neki.

Miközben emlékeimben még élő, de garázsban annál nehezebben felellhető Tecumseh lomot kerestem, barátom elmondta, hogy valószínűleg a legegyedibb MT-03-om van.
Az egy dolog, hogy rajta a biztosító kárfelvételi fényképén készült sérülés, hogy bármilyen festékvizsgálattal könnyen bizonyítható a gyári fényezés, de rajta van a figyelmeztető matrica is.

Figyelmeztető matrica. Lehet, hogy nem pont ez a szakszerű neve, de elmagyarázom mire volt a gondolat.
A motorok többségére (s, szinte mindenre), az új motor elkészültének utolsó fázisaiban néhány figyelmeztető matricát ragasztanak a motorkerékpárra. Az MT-03-ra is raknak, a motor tankjára is tesznek ilyet.
Ezeket a kicsit ciki matricákat sokunk hamarjában le is szedi, és, vagy ragaszt rá valamilyen designos tankvédőt az igen bő választékból.
Az MT-03-ra kettőt is ragasztanak, azon részére, amit a kabátunk aljával tudunk a leginkább koptatni. Az egyik egy benzintank embléma (gondolom azért, hogy figyelmeztessen, hogy az egy üzemanyagtank), a másik meg egy szöveg, hogy mit olvassunk használat előtt, „Before you operate this vehicle, read the owner’s manual.”
Nekem is volt gondolatom, hogy rakunk rá valami értelmesebbet, de nem találtam olyan tankvédő matricát, ami tetszett volna. Ezért maradt, ahogy a gyárból kitolták.

Miért is érdekes ez? Mert ezeket a matricákat nem szokás pótolni.
Megkérdeztem néhány fényezőt, egybehangzó a véleményűk szerint ezt úgy leszedni és visszarakni, hogy nyoma ne legyen, nem lehet, nem szokás ilyennel bohóckodni. Fényezés után vagy nem raknak semmit se oda, vagy valamilyen más félét, azokból a vastagabb védőmatricákból kiválasztva.
Mindegyik fényező elmondta, hogy bár nagyon sok motorkerékpár tankot fényeztek már, de még soha nem raktak vissza figyelmeztető matricát, más esetről se tudnak.

Érdekes módon, az én motoromon rajta van. Érdekes módon, a számlán mégse szerepelnek. A két embléma matrica rajta a számlán, de az új figyelmeztető matricák sehol.
Tehát a Harmati Yamaha Motor Kft. lefényezte a tankomat (pont, mint a gyári), visszarakta rá a sérüléseket, majd olyat tett, amit valószínűleg még egy szerviz sem. Beszerezte a figyelmeztető matricákat, majd felragasztotta a tankra, amiért még pénzt se kért.

Vagy semmit se csinált csak számlázott. Ezt döntse el a kedves olvasó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése